2018. február 22.: Tanárok vadsztrájkja Nyugat-Virginiában

Ezen a napon, 2018. február 22-én mintegy húszezer tanár kezdett vadsztrájkba Nyugat-Virginia államban, tiltakozásul az alacsony fizetés és az új, rosszabb egészségbiztosítási rendszer ellen. A munkabeszüntetést egyszerű tanárok kezdeményezték, akik az egyes iskolákat, a megyéket és az egész államot lefedő Facebook-csoportokban szerveződtek, szembeszegülve a törvénnyel és saját szakszervezeteik utasításaival. Mind az ötvenöt megyében sikerült elérniük, hogy iskolák álljanak le, így fellépésük negyedmillió diákot érintett.

Négy nappal később a szakszervezeti szervezők megpróbálták lefújni az akciót a kormányzóval kötött szóbeli megállapodás nyomán, de a tanárok ismét megszervezték magukat, és kitartottak amellett, hogy mindaddig nem állnak ismét munkába, amíg a törvényhozás valódi megállapodást nem fogad el. Erre március 6-án került sor, amikoris elfogadták azt a törvényt, amely 5%-os béremelést biztosított a tanároknak és más állami alkalmazottaknak.

Példájuk hasonló fellépésre buzdította a tanárokat Kentuckyban, Oklahomában és Arizonában még abban az évben, majd Denverben, Oaklandben és Los Angelesben a rákövetkezőben.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Michael Mochaidean, „How West Virginia Teachers Defied the State—and Their Unions”, libcom.org, https://libcom.org/library/how-west-virginia-teachers-defied-state-their-unions;
Jess Bidgood, „West Virginia Raises Teachers Pay to End Statewide Strike”, The New York Times, 2018. március 6.

Kiemelt kép: Tüntető tanárok a nyugat-virginiai Capitoliumban, a törvény elfogadásakor (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)