1943. február 27.: Megkezdődik a Rosenstrasse-i tüntetéssorozat

Ezen a napon, 1943. február 27-én kezdődött és márciusig tartott a Rosenstrasse-i tüntetéssorozat – az egyetlen olyan nyilvános tömegdemonstráció, amelyet németek szerveztek a zsidók deportálása ellen. A Rosenstrasse-i fogda előtti tüntetéseket a Berlinen végigsöprő brutális letartóztatáshullámban bevitt zsidó férfiak nem zsidó feleségei és nem zsidó rokonai szervezték. A férjeiktől elválni nem hajlandó nők kitartása megmutatta, hogy készek meghalni zsidó családjuk védelmében – ami talán ideiglenes meghátrálásra kényszerítette a náci hatóságokat. A legtöbb európai zsidóval ellentétben a Rosenstrassén fogva tartottak túlélték a holokausztot.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„The Rosenstrasse Demonstration, 1943”, Holocaust Encyclopedia.

Kiemelt kép: A Rosenstrasse-i tüntetések emlékműve (a szobor Ingeborg Hunzinger alkotása; fotó: Manfred Brückels / Wikimedia Commons CC by SA 3.0)