2004. február 29.: Az USA által támogatott katonai puccs Haitin

Ezen a napon, 2004. február 29-én jobboldali katonai puccs buktatta meg Haiti elnökét, Jean-Bertrand Aristide-et, amelyet, állítása szerint, az Egyesült Államok támogatott. Állítását érdemi bizonyítékok támasztják alá, egyebek között az USA kongresszusi képviselőinek tanúvallomása. Aristide korábban már két alkalommal volt elnök. A katonák körében azzal vált népszerűtlenné, hogy megpróbálta polgári ellenőrzés alá vonni a hadsereget; a gazdagok körében azzal, hogy intézkedéseket hozott az ország kifosztása ellen; az egykori francia gyarmatosító hatalom körében pedig azzal, hogy követelte a 19. és 20. században Haititól kizsarolt váltságdíj visszafizetését. Kormánya különféle progresszív reformokat is bevezetett, többek között megduplázta a minimálbért, támogatta a szegények élelmezését, és rengeteg iskolát és kórházat építtetett.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„France Sends Police Force to Haiti”, CNN, 2004. február 29., http://edition.cnn.com/2004/WORLD/europe/02/29/france.haiti.force.reut/;
Noam Chomsky, „Haiti: Democracy Restored”, Raven 7, no, (1994. tél): 295–320, https://libcom.org/library/raven-28-chomsky-haiti.

Kiemelt kép: Az USA tengerészgyalogosai Haitin 2004. február 29-én (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)