1959. március 3.: Mészárlás a holai koncentrációs táborban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1959. március 3-án zajlott le Kenyában a holai mészárlás, amelynek során a kenyai civileket fogva tartó brit koncentrációs tábor parancsnoka a nyolcvannyolc fogvatartottat botokkal súlyosan megverette. Tizenegyen meghaltak, a többi hetvenhét fogvatartott pedig súlyos, maradandó sérüléseket szerzett. A gyarmati uralom elleni Mau Mau-felkelés leverése céljából a brit kormány mintegy négyszázezer civilt vetett koncentrációs táborokba, és több mint egymillió embert kényszerített a hadsereg által felügyelt falvakba, amelyek lényegében fogolytáborok voltak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Wunyabari O. Maloba, Mau Mau and Kenya: An Analysis of a Peasant Revolt (Bloomington: Indiana University Press, 1993), 142–43;
Richard Toye, „Rhetoric and Imperial Decline: Arguing the Hola Camp Massacre of 1959”, Imperial & Global Forum, 2014. május 19.

Kiemelt kép: Brit koncentrációs tábor Kenyában (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)