1919. március 4.: Kanadai katonák zendülése Walesben

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1919. március 4-én zendülés tört ki a walesi Kinmel Parkban a brit hadsereg leszerelésre váró kanadai katonái körében. Tizenötezer ember rekedt a túlzsúfolt táborban nyomorúságos körülmények között: csak fél fejadagot kaptak, fizetést pedig már több mint egy hónapja nem. Amikor a tábor parancsnoka Rhylbe ment esti kikapcsolódásra, az indulatok elszabadultak. A katonák kifosztották a tábori készleteket és az őrmesteri étkezdét, és tüzeket gyújtottak. Sikerült néhány puskát szerezniük, és pengéket markolatra erősítve rögtönzött fegyvereket készítettek.

A tisztek és a hozzájuk hű katonák felfegyverkeztek, és elfojtották a zendülést, húsz lázadót pedig letartóztattak – de katonatársaik kiszabadították őket. Végül a tisztek tüzet nyitottak, és hajnali fél ötre visszaszerezték a tábor feletti ellenőrzést. Az összecsapásban három lázadó és két őr meghalt, hetvennyolc lázadót letartóztattak, huszonötöt pedig zendülésért tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek. A katonai hatóságok azonban ezt követően erőteljesen felgyorsították a katonák leszerelését.

 

Forrás:

Phil Carradice, „The Kinmel Camp Riots of 1919”, BBC Wales, 2012. március 4.

Kiemelt kép: A Kinmel parki tábor (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)