1979. március 16.: Sztrájk Írország első két McDonald’s-ében

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1979. március 16-án Írország első két McDonald’s éttermének dolgozói sztrájkba léptek Dublinban: jobb fizetést követeltek, valamint a szakszervezet elismerését. A sztrájkra agitálást tiltó bírósági végzések és a résztvevőket sült krumplival megvesztegetve sztrájktörésre csábító McDonald’s próbálkozásai ellenére a tiltakozók hat hónapig kitartottak, és egyéb engedmények mellett 24 százalékos béremelést sikerült kivívniuk. A McDonald’s azonban ezt követően is rosszul bánt dolgozóival, például a munkaidő csökkentésével ellensúlyozta a béremelést, anélkül, hogy a dolgozókat tömörítő Ír Közlekedési és Általános Munkások Szakszervezete (Irish Transport and General Workers’ Union, ITGWU) bármiféle megtorló intézkedést hozott volna.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Michael Mehigan tanúvallomása, 1994. július 12., http://www.mcspotlight.org/people/witnesses/employment/mehigan.html

Kiemelt kép: A dublini McDonald's-sztrájk (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)