1871. március 18.: Megalakul a párizsi kommün

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1871. március 18-án megalakult a párizsi kommün; ez volt a legelső alkalom, hogy a felkelő munkásosztály megpróbálta megteremteni a szocializmust. A párizsi munkások és a hozzájuk csatlakozó zendülő nemzeti gárdisták elfoglalták a várost, és hozzáláttak a társadalom munkástanácsokon alapuló átszervezéséhez. A kommünárok 1871 májusának végéig tartottak ki. A várost visszafoglaló csapatok véres bosszút álltak: harmincezer munkást mészároltak le.

Ugyanezen a napon 1911-ben, vagyis a párizsi kommün 40. évfordulóján tartották az első nemzetközi nőnapot Európában, hogy ráirányítsák a figyelmet a nők jogainak és választójogának szükségességére. A nemzetközi nőnap dátumát utóbb március 8-ára tették át.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Szerkesztők, „Commune of Paris 1871”, Encyclopaedia Britannica;
„1871: The Paris Commune”, libcom.org, https://libcom.org/history/articles/paris-commune-1871;
Temma Kaplan, „The Socialist Origins of International Women’s Day”, Feminist Studies 11, no. 1 (1985): 163–71, https://files.libcom.org/files/International%20Women%27s%20Day.pdf

Kiemelt kép: A párizsi kommün barikádja (Wikimedia Commons)