1976. március 30.: Általános sztrájk a galileai földkisajátítások ellen

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1976. március 30-án általános sztrájk és tömeges tiltakozás kezdődött Palesztinában/Izraelben, miután az izraeli kormány széles körben kisajátította a galileai arabok tulajdonában lévő földterületeket, hogy zsidó településeket és katonai létesítményeket építsen rajtuk. A legtöbb libanoni palesztin menekülttáborban szolidaritási sztrájkot tartottak. A tiltakozók és a biztonsági erők sok helyen összecsaptak; a hadsereg és a rendőrség hat fegyvertelen tüntetőt lőtt le, mintegy száz embert megsebesített, és több százat letartóztatott.A tiltakozások és az elnyomás miatti harag felerősítette a palesztin arabok melletti szolidaritást a térségben, és fokozta a kiállást a palesztin jogokért.

Bár a földkisajátítási tervet sikeresen végrehajtották, és az arab népesség aránya Galileában 92 százalékról 72-re csökkent, az 1980-as években lényegében megszűntek a jelentős földkisajátítások a térségben. Március 30-áról a Föld Napjaként emlékeznek meg minden évben Palesztinában/Izraelben, és tüntetéseket, valamint általános sztrájkokat tartanak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Remembering Land Day”, BBC News, 2001. március 30.;
Daniel Byman, Keeping the Peace: Lasting Solutions to Ethnic Conflicts (Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2002), 132;
William Frankel, Survey of Jewish Affairs (Madison, NJ: Fairleigh Dickinson University Press, 1988), 40;
Yifat Holzman-Gazit, Land Expropriation in Israel: Law, Culture and Society (Farnham, UK: Ashgate Publishing, 2007), 140.

Kiemelt kép: Tüntetés a Föld Napján 1978. március 30-án (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)