1948. április 9.: A Deir Jaszin-i mészárlás

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1948. április 9-én zajlott le a Deir Jaszin-i mészárlás, amelynek során az Irgun és Lehi cionista félkatonai csoportok 120 harcosa a Jeruzsálem mellett található Deir Jaszin palesztin falura támadt. Száz–százötven vagy talán még több palesztint öltek meg – köztük sok nőt és gyermeket; többeket lefejeztek, kibeleztek, megcsonkítottak és megerőszakoltak. Sok palesztin rettegve elmenekült. Az incidens az izraeli–palesztin konfliktus egyik első kulcsmozzanata volt.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Benny Morris, 1948: A History of the First Arab-Israeli War (New Haven, CT: Yale University Press, 2008); Sherif Kana’ana és Nihad Zeitawi, The Village of Deir Yassin, Monograph no. 4, Destroyed Village Series (West Bank, PS: Birzeit University Press, 1988); Stefan Brooks, „Deir Yassin Massacre”, in Spencer C. Tucker, szerk., The Encyclopedia of the Arab-Israeli Conflict: A Political, Social, and Military History (Santa Barbara, CA: ABC-CLIO, 2008), 297.

A Working Class History Anti-Zionism in Israel című kétrészes, angol nyelvű podcastja itt hallgatható meg: https://workingclasshistory.com/podcast/e17.