1920. április 12.: Általános sztrájk Írországban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1920. április 12-én az írországi munkások általános sztrájkot indítottak a dublini Mountjoy börtönben éhségsztrájkoló, függetlenségpárti foglyok támogatására. A tömegközlekedés leállt, az összes posta, üzlet, kocsma és nyilvános vécé bezárt. Két nap elteltével a brit kormány meghátrált, és szabadon engedte az összes foglyot.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
John Dorney, „The General Strike and Irish Independence”, libcom.org, 2013. június 6., https://libcom.org/files/TheGeneralStrikeandIrishindependence.pdf.

Kiemelt kép: Az írországi munkások két évvel korábban, 1918-ban is általános sztrájkba léptek – akkor a sorozás ellen (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)