1933. május 6.: Nácik rohanják le a berlini Szexológiai Intézetet

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1933. május 6-án nácik rohanták le a berlini Szexológiai Intézetet (Institut für Sexualwissenschaft). A Magnus Hirschfeld vezette intézet úttörő kiállással támogatta a melegek és transzneműek jogait, valamint a nők egyenlőségét. Maga Hirschfeld alkotta meg a „transzszexualitás” szót. Az intézet legalább egy transz dolgozót alkalmazott, és itt végezték az első modern nemi megerősítő műtéteket.

Néhány nappal a razzia után az intézet hatalmas könyvtárát az utcán égették el, miközben Joseph Goebbels propagandaminiszter beszédet mondott. A nácik ezt követően fokozták az LMBT+ emberek üldözését.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Heike Bauer, The Hirschfeld Archives: Violence, Death, and Modern Queer Culture (Philadelphia: Temple University Press, 2017);
„Institute for Sexual Science”, Holocaust Teacher Resource Center;
Lucy Diavolo, „LGBTQ Institute in Germany Was Burned Down by Nazis”, Teen Vogue, 2017. szeptember 20.;
Laura Darling, „Queer Women and AFAB People during the Holocaust”, Making Queer History, 2016. április 22.;
„Lesbians and the Third Reich”, United States Holocaust Memorial Museum;
Farah Naz Khan, „A History of Transgender Health Care”, Scientific American, 2016. november 16.;
„Persecution of Homosexuals in the Third Reich”, Holocaust Encyclopedia;
A United States Holocaust Memorial Museum által küldött e-mail, 2019. április 23.

Kiemelt kép: Nácik dúlják fel az Institut für Sexualwissenschaft könyvtárát 1933. május 6-án (Az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma, a fotót a National Archives and Records Administration, College Park bocsátotta rendelkezésünkre)