1936. május 9.: Országos sztrájkot kirobbantó rendőri erőszak Szalonikiben

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1936. május 9-én a görögországi Szalonikiben rendőrök és katonák támadták meg a munkások tüntetését a rendőri elnyomás elleni általános sztrájk során, és tizenkét tüntetőt megöltek. A meggyilkolt munkások temetéséből tömegtüntetés lett, amelyen több mint kétszázezren vettek részt, néhány nappal később pedig országos tiltakozó sztrájkot tartottak.

Három hónappal később Joánisz Metaxász tábornok diktatúrát hirdetett, hogy véget vessen a zűrzavarnak, de kénytelen volt bevezetni a legfeljebb nyolcórás munkanapot, valamint olyan szociális programokat, mint a nyugdíj és a jóléti segélyek.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
WelcometoSpace, „The Bloody May of 1936 in Thessaloniki, Greece”, libcom.org, https://libcom.org/history/bloody-may-1936-thessaloniki-greece;
Neni Panourgiá, Dangerous Citizens: The Greek Left and the Terror of the State (New York: Fordham University Press, 2009), 2. fejezet.

Kiemelt kép: A tüntetők elleni rendőri erőszak egyik áldozata és a temetési menet Szalonikiben (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)