1920. május 10.: A londoni dokkmunkások megtagadják a fegyverek berakodását

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1920. május 10-én a londoni East India Docks munkásai beszüntették a munkát, amikor felfedezték, hogy az SS Jolly George hajót az orosz forradalom elleni harcra szánt lőszerekkel rakták meg. Megtagadták a berakodás folytatását, a szénrakodók pedig megtagadták a hajó motorjaihoz szolgáló szén átrakodását a fegyverek kirakodásáig.

A munkások elérték céljukat, és május 15-én a lőszereket kirakodták. A bojkott megszervezésében kulcsszerepet játszott Sylvia Pankhurst egykori szüfrazsett és baloldali kommunista, ahogy egy bizonyos „Mrs. Walker, Poplarból” is.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Hands off Russia, 1919–1920”, Hayes People’s History, 2010. november 19.;
„Dockers Boycott SS Jolly George, 1920”, libcom.org, https://libcom.org/history/dockers-boycott-ss-jolly-george-1920;
„The Jolly George Protest 1920”, TUC History Online.

Kiemelt kép: A dokkmunkások munkabeszüntetéséről hírt adó Freeman’s Journal címlapja 1920. május 21-én (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)