1934. május 16: Teherautó-sofőrök sztrájkja Minneapolisban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1934. május 16-án a Teamsters szakszervezethez tartozó minneapolisi teherautó-sofőrök sztrájkba léptek, így a város szinte teljes kereskedelmi forgalma leállt. A több mint három hónapig tartó munkaügyi vita azzal zárult, hogy a dolgozók követeléseinek nagy részét teljesítették – ami a minneapolisi munkavállalók további szerveződéséhez vezetett. A sztrájkoló munkások hónapokig tartó ádáz harca a rendőrök és privát őrök által védett sztrájktörőkkel az USA huszadik századi történelmének egyik központi munkaügyi vitája lett.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Jeremy Brecher, „The Minneapolis Teamsters Strike, 1934”, libcom.org, https://libcom.org/history/minneapolis-teamsters-strike-1934-jeremy-brecher.

Kiemelt kép: Sztrájkoló teherautó-sofőrök csapnak össze a rendőrökkel, Minneapolis, 1934 (Rendelkezésünkre bocsátotta a National Archives at College Park / Wikimedia Commons)