1936. május 28: Munkások foglalják el a párizsi Renault-gyárat

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1936. május 28-án harminckétezer munkás foglalta el a Renault párizsi gyárát. Nem sokkal később további százezer munkás a város összes nagyobb gépgyárát elfoglalta. A következő hónap folyamán sztrájkhullám söpört végig az országon, a gyáraktól a szakszervezeti tagokkal nem rendelkező műhelyekig: kétmillió munkás tizenkétezer sztrájkban és üzemfoglalásban vett részt. A felfordulás megszüntetéséhez a munkáltatóknak és a kormánynak el kellett fogadnia a tiltakozók követeléseit: a 7–15 százalékos béremelést, a negyvenórás munkahetet, a fizetett szabadságot és a kollektív tárgyalások jogát.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Shane Bentley, „France: »Everything Is Possible«: The June 1936 Strike Wave”, Green Left 673 (1993. november).

Kiemelt kép: Sztrájkolók a Renault párizsi üzemében (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)