1969. május 30.: Munkásfelkelés kezdődik Curaçaón

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1969. május 30-án munkásfelkelés kezdődött a holland birodalom részét képező karib-tengeri szigeten, Curaçaón, amely végül a kormány bukásához vezetett. A tömeges sztrájkot és a széles körű zavargásokat a fekete lakosság elleni diszkrimináció és az alacsony bérek miatti elégedetlenség váltotta ki. A lázadás fordulópontot jelentett Curaçao történetében.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Nelson M. Pierre, „Curaçao Uprising May 30th 1969”, Colors, 2014. május.

 

Kiemelt kép: A curaçaói felkelés résztvevői (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)