1921. május 31.: A tulsai mészárlás

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1921. május 31-én zajlott le a tulsai mészárlás, az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb rasszalapú erőszakos incidense, amelyben háromszázan vesztették életüket. A mészárlás kiváltó oka egy hamis vád volt, amely szerint egy fekete férfi megtámadott egy fehér nőt. A Tulsa Tribune a címlapján lehozott „Elkapták a négert, aki lányra támadt a liftben” című cikken kívül a „Meglincselni a négert ma éjjel” című vezércikket is lehozta.

A felbőszült helyi fehérek a feketék lakta Greenwood negyedre támadtak – amely akkoriban a legjobb módú afrikai amerikai közösség volt az Egyesült Államokban, ezért Fekete Wall Streetnek is hívták. A csőcselék támadását a beszámolók szerint magánrepülők is segítették, amelyekről gyújtóbombákat dobtak le és tüzet nyitottak a fekete lakosokra. Több száz embert öltek meg, és a teljes, harmincöt háztömbnyi területet a földdel tették egyenlővé, így mintegy tízezer ember vált hajléktalanná. A cikk írásakor (2020 elején) még mindig vannak igazságszolgáltatásra és jóvátételre váró túlélők.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Tulsa Race Riot: A Report by the Oklahoma Commission to Study the Tulsa Race Riot of 1921,2001. február 28., https://tinyurl.com/y7qotkpt;
B.C. Franklin, „The Tulsa Race Riot and Three of Its Victims”, Smithsonian, 1931. augusztus 22., https://nmaahc.si.edu/object/nmaahc_2015.176.1;
Tim Madigan, The Burning: Massacre, Destruction, and the Tulsa Race Riot of 1921 (New York: St Martin’s Press, 2001);
„Survivors of Infamous 1921 Tulsa Race Riots Still Hope for Justice”, Al Jazeera, 2014. július 19., https://bit.ly/3Fb11iC.

Kiemelt kép: Tulsa főutcájának romjai az incidens után (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)