1950. június 4.: Feloszlik az antifasiszta 43-as csoport

Ezen a napon, 1950. június 4-én a harcos antifasiszta zsidó exkatonákból és nőkből álló 43-as csoport (43 Group) a Londonban tartott rendkívüli közgyűlésén megszavazta, hogy feloszlik. A csoportot négy évvel korábban alakította meg néhány zsidó exkatona, aki a második világháborúban a brit hadseregben a nácik ellen harcolt, látta a koncentrációs táborok borzalmát, majd hazatérve azt is, hogy a fasiszták nyíltan szerveződni kezdenek az Egyesült Királyság utcáin. Megfogadták, hogy minden szükséges eszközzel folytatják harcukat a fasizmus, a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen.

A csoportnak tagja volt Gerry Flamberg kitüntetett háborús hős, Vidal Sassoon fodrásztanonc, Harry Bidney meleg exkatonatiszt, valamint olyan nők, mint Doris Kaye, aki fasiszta csoportokba szivárgott be, és Julie Sloggan, aki az egyik legelszántabb utcai harcos volt. Fasiszta összejöveteleket zavartak meg és oszlattak fel – általában azt követően, hogy áttörtek a fasiszta rendőrök őrségén –, és országszerte számtalan városban zaklatták Oswald Mosley fasiszta arisztokratát és követőit. Mosley végül száműzetésbe vonult, és a fasiszta szervezkedés annyira alábbhagyott, hogy a 43-as csoport feloszlatta magát – azonban a csoport veteránjai ismét harcba indultak, amikor Mosley megpróbált visszatérni az 1960-as években.

 

Források:
„E35–37: The 43 Group” (podcast), Working Class History, 2020. február 17.;
Steve Silver, „From Anti-Fascist to Cold War”, Searchlight, 2002. február.

Kiemelt kép: Gerry Flamberg és John Wimborne, a 43-as csoport tagjai (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)