1776. július 4.: Az USA kikiáltja függetlenségét

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1776. július 4-én a tizenhárom amerikai gyarmatot tömörítő Kontinentális Kongresszus kikiáltotta függetlenségét Nagy-Britanniától az amerikai forradalom során. Bár a Függetlenségi nyilatkozat harcias retorikával kimondta, hogy minden „ember” „egyenlő”, és „elidegeníthetetlen jogokkal” rendelkezik, az új szabadságok nem vonatkoztak mindenkire. A klasszikus rabszolgaság még közel egy évszázadon át létezett, az amerikai őslakosok népirtása, szinte teljes megsemmisítése felgyorsult – utóbb pedig az Egyesült Államok új kormánya sok másik országot szállt vagy hódított meg, illetve döntötte meg azok választott kormányát – éppen úgy, ahogy korábban a britek.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Howard Zinn, A People’s History of the United States: 1492–Present, New York: Harper & Row, 2009 [1980], 4. fejezet, https://libcom.org/history/peoples-history-american-revolution.

Kiemelt kép: Thomas Jefferson Philadelphiában előterjeszti a Függetlenségi nyilatkozatot (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)