1917. július 11.: Rendőrök verik halálra José Martínezt

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1917. július 11-én a brazíliai São Paulóban rendőrök verték halálra José Martínezt (akit egyes források Antonio Martínezként említenek), egy huszonegy éves cipészt, aki járókelőként csöppent a magas megélhetési költségek elleni munkástüntetésbe. Martínez népes temetési menetére a rendőrök karddal támadtak. A munkásosztály városszerte zavargásokkal válaszolt, másnap pedig 12 500 ember lépett sztrájkba – majd harmadnap további 5000-en csatlakoztak hozzájuk. A munkabeszüntetés később általános sztrájkká nőtt. A munkások csak a széles körű, 10 százalékos béremelés nyomán voltak hajlandók ismét munkába állni.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Colin Everett, „Organized Labor in Brazil 1900–1937: From Anarchist Origins to Government Control”, libcom.org, https://tinyurl.com/y8bg3uq2.

Kiemelt kép: A São Pauló-i sztrájk (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)