2011. augusztus 4.: A tüntetők összecsapnak a biztonsági erőkkel Chilében

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 2011. augusztus 4-én erőszakos összecsapások törtek ki a tüntetők és a biztonsági erők között Chilében, ami az oktatási reformot követelő népi mozgalom komoly eszkalációját jelentette. A májusban indult tiltakozások mindenekelőtt az oktatás állami támogatásának növelését és az iskolák fejlesztését követelték, hogy a szegényebb chileiek közül többen tanulhassanak a felsőoktatásban, továbbá hogy vegyék figyelembe az őslakos mapuche diákok igényeit.

Augusztus 4-én a sztrájkoló diákok az elnöki palota elé akartak vonulni a fővárosban, Santiagóban, de rohamrendőrök támadtak rájuk. Válaszul zavargások törtek ki szerte a városban: utakat torlaszoltak el, és széles körben elszabadult az erőszak – egyebek mellett felgyújtották a felháborítóan magas késedelmi kamatokat felszámító La Polar nevű kiskereskedelmi üzletet.

A nap folyamán 874 embert tartóztattak le. A tiltakozások a következő hónapok során eszkalálódtak, és bár a kormány felajánlott bizonyos engedményeket – például az alacsony kamatozású diákhitelek bevezetését –, az elégedetlenség folytatódott.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Jonathan Franklin, „Chile Student Protests Explode into Violence”, The Guardian, 2011. augusztus 5.;
„Bases Para un Acuerdo Social por la Educación Chilena”, El Chileno;
„Gobierno Regional detalla importante paquete de medidas educacionales”, Ministerio de Educación, 2011. augusztus 18.

Kiemelt kép: Chilei diákok tüntetése 2011 szeptemberében (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)