1987. augusztus 17.: Tömeges üzemfoglalás a dél-koreai Ulszanban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1987. augusztus 17-én munkások foglalták el a Hyundai Corporation üzemeit és hajógyárait a dél-koreai Ulszanban. Ezzel párhuzamosan több mint háromszázezer munkás csapott össze a rohamrendőrökkel a városban; ez volt az egyik legnagyobb konfrontáció a munkások és az USA által támogatott diktatúra között. A sztrájkok az egész országra átterjedtek: az év végéig 3749 sztrájkot tartottak, és tetőpontján 1,2 millió munkás – a rendes munkaerő egyharmada – vett részt a Nagy Munkásharc néven ismertté vált mozgalomban.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„1987: The Great Workers Struggle”, libcom.org, 2008. augusztus 18., https://libcom.org/history/1987-the-great-workers-struggle;
Berch Berberoglu, The Political Economy of Development: Development Theory and the Prospects for Change in the Third World (New York: State University of New York Press, 1992 ), 63.

Kiemelt kép: A Nagy Munkásharc egyik tüntetése (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)