1919. szeptember 4.: Felfegyverzett szénbányászok vonulnak Logan megyébe

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1919. szeptember 4-én a kanawhai szénmezőkön dolgozó négyezer – többségében felfegyverkezett – bányász a Virginia állambeli Logan megyébe vonult, miután olyan híreket kaptak, hogy a bányaőrök nőket és gyermekeket vertek és öltek meg. A vonuló bányászokat John J. Cornwell kormányzó megállította, és a hadsereg beavatkozásával fenyegetőzött, de ígéretet tett, hogy kivizsgálja panaszaikat.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Alessandro Portelli, They Say in Harlan County: An Oral History (Oxford: Oxford University Press, 2012), 180;
Federal Writers’ Project, The WPA Guide to West Virginia: The Mountain State (San Antonio, TX: Trinity University Press, 2013), 91;
Melissa Walker, All We Knew Was to Farm: Rural Women in the Upcountry South, 1919–1941 (Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2002), 215.

Kiemelt kép: A két évvel későbbi Blair-hegyi csatában résztvevő Logan megyei bányászok leteszik a fegyvert (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)