1941. szeptember 8.: A norvég tejsztrájk

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1941. szeptember 8-án zajlott le a megszálló német hatóságok elleni norvég tejsztrájk (Melkestreiken). A hétfőn munkába érkező dolgozókat az fogadta, hogy a már amúgy is csökkentett tejadagjukat teljesen megszüntették. Egy hajógyár és egy acélmű munkásai reggeli után spontán módon felfüggesztették a munkát, majd a következő két nap során mintegy ötven munkahelyen 20–25 ezer munkás lépett sztrájkba. A nácik válaszul statáriumot hirdettek, két szakszervezeti vezetőt kivégeztek, többeket pedig börtönbe zártak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Tore Pryser, „Melkestreiken”, in Hans Fredrik Dahl, Guri Hjeltnes, Berit Nøkleby, Nils Johan Ringdal és Øystein Sørensen, szerk., Norsk krigsleksikon 1940–45 (Oslo: Cappelen, 1995);
Per Voksø, Krigens Dagbok (Oslo: Det Beste, 1984), 165–66; „Norge i krigen 1939– 45”.

Kiemelt kép: Temetés a tejsztrájk alatt (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)