1945. szeptember 23.: Létrejön a saigoni kommün

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1945. szeptember 23-án jött létre a saigoni kommün, amikor a munkások a Việt Minh-től függetlenül felkeltek, válaszul arra, hogy a francia és japán csapatok – amelyeket a brit parancsnokság alatt álló gurkhák is támogattak – bevonultak a városba. A szegény külvárosokba tömörült lázadók kivágott fákból és felborított autókból, teherautókból emeltek rögtönzött barikádokat. Gyarmati rendőröket és tisztviselőket lőttek le, és az éveken át elszenvedett rasszizmus és visszaélések miatti felháborodás több helyen is a francia civilek tömeges meggyilkolásában robbant ki.

Eközben a hivatalos függetlenségi mozgalom, a Việt Minh kerülte a közvetlen összecsapásokat, inkább a külföldi csapatok élelmiszer-ellátásának blokádját támogatta – bár, ahogy a felkelés egyik résztvevője megjegyezte, ebben „hiábavaló volt reménykedni, mivel a brit hajók ellenőrizték a kikötőbe való bejutást”. Október 5-én további francia erők érkeztek Leclerc tábornok parancsnoksága alatt, és a rákövetkező hétre a felkelést lényegében leverték.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Ngo Van Xuyet, „1945: The Saigon Commune”, libcom.org, https://libcom.org/history/articles/saigon-commune-1945.

Kiemelt kép: A Việt Minh tagjai (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)