1929. január 14.: A sztrájkolók sztrájktörőkkel csapnak össze Port Adelaide-ben

Ezen a napon, 1929. január 14-én az ausztráliai Port Adelaide-ben hatszáz sztrájkoló szakszervezeti dokkmunkás rohanta meg a sztrájktörőkkel – szakszervezeti tagsággal nem rendelkező pótmunkásokkal – teli Mareeba gőzhajót. A sztrájktörők és a rendőrök a munkásokra támadtak, akik kövekkel viszonozták a támadást, és harminc sztrájktörőt megsebesítettek. Az egyik sztrájktörő ekkor előhúzott egy revolvert, és többször a tömegbe lőtt – a rendőrök azonban nem tartóztatták le. Ez az esemény a kikötői munkakörülmények és a szakszervezeti szervezkedés körüli, elhúzódó vita egyik epizódja volt.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Riot at Port Adelaide”, The Register News-Pictorial, 1929. január 15., 9.

Kiemelt kép: Sztrájktörők toborzása Port Adelaide-ben (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)