1935. január 29.: Cukoripari munkások sztrájkja Saint Kittsen

Ezen a napon, 1935. január 29-én egy Saint Kitts-i cukorgyár munkásai csatlakoztak a béremelést követelő cukornádvágók előző nap indított sztrájkjához. A munkások a Buckley ültetvény udvarán gyűltek össze. Amikor a felszólítás ellenére sem oszlottak szét, az igazgató a puskájával a tömegbe lőtt, és több munkást megsebesített. A munkások a brit fegyveres rendőrség kiérkezésekor sem voltak hajlandók feloszlani, és követelték az igazgató letartóztatását. Ehelyett azonban a rendőrség tüzet nyitott a munkásokra: három ember meghalt, nyolc pedig megsebesült. Másnap egy brit hadihajó érkezett a szigetre, és tengerészgyalogosok szálltak partra, hogy elfojtsák a sztrájkot. Harminckilenc sztrájkolót tartóztattak le; közülük hatot kettőtől öt évig tartó börtönbüntetésre ítéltek.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Richard Hart, Labour Rebellions of the 1930s in the British Caribbean Region Colonies (London: Socialist History Society, 2002).

Kiemelt kép: Saint Kitts-i cukornádvágó munkások (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)