1946. február 18.: A Királyi Indiai Haditengerészet zendülése

Ezen a napon, 1946. február 18-án kezdődött a Királyi Indiai Haditengerészet zendülése, amikor a bombayi (ma: Mumbai) kikötő matrózai sztrájkot indítottak a jobb élelmezésért és a jobb életkörülményekért. A lázadás rövidesen az egész országra átterjedt: hatvanhat hajón és a parti létesítményekben összesen tízezer matróz tagadta meg a munkát, emellett széles körű zavargások bontakoztak ki, Bombayben egynapos általános sztrájkot tartottak, továbbá kisebb zendülésekre került sor a Királyi Indiai Légierőnél és a helyi rendőri erőknél. A zendülést a brit katonák és a Királyi Haditengerészet hadihajói kemény fellépéssel elfojtották. A lázadó hajók három zászlót vontak fel: a vörös zászlót, valamint az Indiai Nemzeti Kongresszus (Indian National Congress, INC) és a Muszlim Liga (Muslim League) zászlóját. Azonban mindkét szervezet hivatalosan elítélte a felkelést, és nyomást gyakoroltak a sztrájkolókra, hogy hátráljanak meg. A hatóságok ezután elkezdték letartóztatni és haditörvényszék elé állítani a zendülőket. Végül 476 matrózt bocsátottak el – akik közül a függetlenség elnyerése után senkit sem vettek vissza az indiai vagy a pakisztáni haditengerészethez.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
John Meyer, „The Royal Indian Navy Mutiny of 1946: Nationalist Competition and Civil-Military Relations in Postwar India”, Journal of Imperial and Commonwealth History 45, no. 1 (2016. december 13.).

Kiemelt kép: A Királyi Indiai Haditengerészet zendülése (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)