1931. február 26.: A La Placita-razzia

Ezen a napon, 1931. február 26-án zajlott le Los Angelesben a La Placita-razzia, amelynek során a bevándorlási hivatal fegyveres tisztviselői (köztük olyanok is, akik katonai egyenruhát viseltek) lezárták a népszerű La Placita parkot egy zömében mexikóiak lakta negyedben. A parkban mindenkit igazoltattak, majd több tucat személyt letartóztattak – sokakat később ki is toloncoltak.

Ez a razzia is annak az illegális razziasorozatnak volt a része, amely utóbb mexikói hazatelepítésként vált ismertté, és amelynek keretében mintegy 1,8 millió személyt toloncoltak ki – többségében olyanokat, akik az USA állampolgárai voltak: ott születtek, és ott is nőttek fel. 1929-ben Herbert Hoover elnök úgy döntött, hogy a „Másiknak” ítéltek – mexikói állampolgárok, illetve mexikói származású, egyesült államokbeli állampolgárok – eltávolításával igyekszik „munkahelyeket teremteni” a fehér munkások számára a nagy gazdasági világválság során. Ez a gyakorlat Franklin D. Roosevelt elnök alatt 1936-ig folytatódott – a szakszervezetek támogatásával.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Alex Wagner, „America’s Forgotten History of Illegal Deportations”, The Atlantic, 2017. március 6., https://bit.ly/35x0SUk;
„The Time a President Deported 1 Million Mexican-Americans for Stealing US Jobs”, The Washington Post, 2018. augusztus 13., https://wapo.st/2WhSMe1;
„February 26, 1931: La Placita Raid”, Zinn Education Project, https://www.zinnedproject.org/news/tdih/la-placita-raid.

Kiemelt kép: A kitoloncoltakat búcsúztató családtagok a vasútállomáson (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)