1943. március 27.: Robbantás az amszterdami lakosságnyilvántartó hivatalban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1943. március 27-én Willem Arondéus meleg antifasiszta ellenálló vezetésével egy csoport bombát robbantott az amszterdami lakosságnyilvántartó hivatalban. Arondéus egysége hamis személyazonossági iratokat állított ki holland zsidók részére, és igyekezett megsemmisíteni a személyazonosító dokumentumok ellenőrzésére alkalmas nyilvántartásokat. A támadás során több ezer aktát megsemmisítettek, azonban Arondéust és a csoport többi tagját egy héten belül letartóztatták.

Egyiküknek, Frieda Belinfante leszbikus zenésznek sikerült elkerülnie az elfogást, de Arondéust és tizenegy társát júliusban golyó által kivégezték. Kivégzése előtti utolsó üzenetében Arondéus ezt írta: „Vigyék hírét, hogy a homoszexuálisok nem feltétlenül gyávák.”

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„De aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister”, Verzets Resistance Museum;
Chris Pasles, „O.C. Musical Pioneer Frieda Belinfante Dies at 90”, Los Angeles Times, 1995. március 7.;
„Willem Arondeus”, Holocaust Encyclopedia.

Kiemelt kép: Willem Arondéus és az amsterdami lakosságnyilvántartó hivatal a bombatámadás után (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)