1948. április 3.: Felkelés a koreai Csedzsu-szigeten

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1948. április 3-án baloldali felkelés kezdődött a koreai Csedzsu-szigeten. A sziget erőteljes önkormányzati irányítás alatt működött a második világháború befejezését követően, amikor a Szovjetunió és az Egyesült Államok az addig japán megszállás alatt álló Koreát két részre osztotta: Északra és Délre. A Csedzsu-sziget lakói dühösek voltak az USA által támogatott, erőszakos rendőrségre, és attól tartottak, hogy az ENSZ által Dél-Koreában tervezett választások megerősítik az Észak és Dél közötti megosztottságot. Ezért rendőrőrsöket és jobboldali félkatonai szervezeteket támadtak meg, mindenekelőtt azokat vették célba, akik együttműködtek a japán imperialistákkal.

Az Egyesült Államok Hadseregének Koreai Katonai Kormánya csapatokat küldött a szigetre, és segítségükkel az USA támogatását élvező dél-koreai hatóságok brutálisan elfojtották a lázadást: sok ezer embert mészároltak le, köztük nőket és gyerekeket is. A felkelést a következő évben sikerült teljesen leverniük; a harcokban a sziget lakosságának 10 százaléka vesztette életét, és a falvak 70 százaléka pusztult el. Az USA által támogatott későbbi dél-koreai diktatúrák megtiltották a csedzsui felkelés bármiféle említését; akik mégis beszéltek róla, azokat megverték, megkínozták és hosszú börtönbüntetéssel sújtották.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Csedzsu kormányzója, „Jeju Uprising”, 2001. április 3., New World Encyclopedia;
Brittany M. Dixon, „A Riot, a Rebellion, a Massacre: Remembering the 1948 Jeju Uprising” (kutatási tanulmány, Eastern Illinois University, 2017), https://www.eiu.edu/historia/Dixon2017.pdf.

Kiemelt kép: Csedzsu-szigeti felkelők (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)