1912. április 24.: Tűzoltók sztrájkja a Titanic testvérhajóján

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1912. április 24-én kétszáznyolcvannégy tűzoltó lépett sztrájkba a southamptoni kikötőben az RMS Olympic – a Titanic testvérhajója – fedélzetén, a tervezett indulás előtti napon. A sztrájkolók a nem sokkal korábban felszerelt, de tengeri használatra alkalmatlan összecsukható mentőcsónakok miatt tiltakoztak, amelyek között több korhadt is volt. A főnökök ekkor Southamptonból és Liverpoolból hozattak sztrájktörő munkásokat a tiltakozók helyére. Másnap a sztrájkolók egy csoportja végignézte az összecsukható mentőcsónakok ellenőrzését, és amikor látták, hogy csak egy volt hibás, beleegyeztek, hogy kihajóznak, ha a hibás csónakot lecserélik.

A vezetőség megpróbálta megtartani azokat a sztrájktörőket, akik nem voltak szakszervezeti tagok, de a legénység tiltakozott: ötvennégy matróz hagyta el a hajót, így az indulást el kellett halasztani. Az összes matrózt letartóztatták, és zendülésért bíróság elé állították. Az elmarasztaló ítélet ellenére egyiküket sem büntették meg, sőt, a sztrájkolókat támogató közhangulattól tartva a főnökök még vissza is vették őket. A hajó a zendülő legénységgel végül május 15-én futott ki.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Terry Randall, „RMS Olympic—Mutiny Over Titanic’s Boat Situation”, City of Southampton Society;
Hugh Brewster and Laurie Coulter, 882 1/2 Amazing Answers to Your Questions about the Titanic (New York: Scholastic Paperbacks, 1999);
Jason Ponic, „Whatever Happened to Olympic, Titanic’s Sister?”, Owlcation, frissítve 2023. április 26-án.

Kiemelt kép: Az RMS Olympic a mentőcsónakjaival (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)