1913. május 14.: Philadelphiai kikötőmunkások sztrájkja

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1913. május 14-én a philadelphiai kikötőmunkások sztrájkba léptek. A négyezer sztrájkolónak mintegy fele afrikai amerikai volt. A sztrájkolók találkozójukon elhatározták, hogy csatlakoznak a Világ Ipari Munkásai (Industrial Workers of the World, IWW) szakszervezethez; ez lett az egyik legkorábbi példa a több rasszt átfogó, hatékony szakszervezeti mozgalomra az Egyesült Államokban. A sztrájkolók két héttel később győztek: követeléseiket teljesítették.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Mouvement Communiste and Kolektivně proti Kapitălu, „100 Years Ago: The Philadelphia Dockers Strike and Local 8 of the IWW”, https://tinyurl.com/yaf9slsh.

Kiemelt kép: „Az IWW rakodómunkásai gúzsba kötik a teherszállítást Philadelphiában. »Tartsd erősen, pajtás, elkaptuk őket!«” – korabeli illusztráció a philadelphiai rakodómunkások sztrájkjáról (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)