1918. május 19.: Az újvidéki 6. gyalogezred lázadása

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1918. május 19-én, az első világháború során Pécsen fellázadt az újvidéki 6. gyalogezred, és megtagadta, hogy lövészárokba vonuljon. Elvágták a telefonvezetékeket, megtámadták az önkormányzati épületeket és a laktanyákat, majd elfoglalták a helyi vasútállomást. Amikor a hadvezetéshez hű katonai erők körülvették őket, három napig ellenálltak, mielőtt megadták volna magukat. A lázadó katonák közül tízből egyet találomra lelőttek. Az összes érintett magasabb rangú tisztet agyonlőtték, az altiszteket pedig bebörtönözték.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Nick Heath, „1890–1924: Anarchism in Hungary”,  https://libcom.org/history/articles/hungary-anarchism-1890-1924;
„Public Holidays Calendar 1918”, Kalendar 365.

Kiemelt kép: Az osztrák-magyar hadsereg katonái 1917-ben (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)