1944. május 26: Általános sztrájk kezdődik Marseille-ben

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1944. május 26-án általános sztrájk tört ki Marseille-ben, a Vichy-kormány irányítása alatt álló Franciaországban. A hajógyári munkások előző nap indított munkabeszüntetéséhez fémmunkások, közalkalmazottak és közlekedési dolgozók csatlakoztak, és a városháza előtt tüntettek, „kenyeret” követelve. A sztrájk addig tartott, amíg a Gestapo le nem tartóztatott tizenötezer munkást – de az erőszakos fellépés eredménye rövid életűnek bizonyult, mivel Marseille-t nem sokkal később felszabadították.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Ludivine Broch, Ordinary Workers, Vichy and the Holocaust: French Railwaymen and the Second World War (Cambridge: Cambridge University Press, 2016), 197;
„La grève générale à Marseille”, Bulletin international de discussion de la Gauche Communiste Italienne 6 (1944. július).

Kiemelt kép: A francia ellenállásban résztvevő bevándorló partizán nők (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)