1944. június 9.: A nácik lefejezik Johanna Kirchnert

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1944. június 9-én Berlinben a nácik lefejezték Johanna Kirchner német szocialistát, az antifasiszta ellenállás tagját.

Amikor Hitler hatalomra jutott, Kirchner illegalitásba vonult, majd Franciaországba költözött. 1942-ben a kollaboráns Vichy-rezsim letartóztatta, és átadta a Gestapónak. Tíz év kényszermunkára ítélték.

Később ügyét újratárgyalta a bíróság, és halálra ítélték „a leggonoszabb marxista hazaáruló propagandáért”. Kivégzése napján ezt írta gyermekeinek: „Ne sírjatok értem. Hiszem, hogy jobb jövő vár rátok.”

Ugyanaznap kilencvenkilenc civilt akasztottak fel lámpavasakra és erkélyekre a náci csapatok a franciaországi Tulle-ben; így torolták meg az ellenállók (maquis-k) támadását, amelyben negyven náci katonát öltek meg. Sokakat koncentrációs táborba küldtek. Összesen 213-an haltak meg.

Másnap a német csapatok teljesen lerombolták a közeli Oradour-sur-Glane városát, és 642 embert megöltek – köztük nőket, gyermekeket, csecsemőket is. A mészárlást összesen heten élték túl: hat férfi és egy nő, Marguerite Rouffanche, akinek lőtt sebesülése ellenére sikerült elrejtőznie a bozótban, ahonnan másnap kimentették.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Alan Riding, „Upheaval in the East; Where Nazis Took Fierce Revenge, French Hatred for Germans Recedes”, The New York Times, 1990. március 7.;
Headsman, „1944 Johanna Kirchner”, Executed Today, 2012. június 9.

Kiemelt kép: Johanna Kirchner (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)