1993. június 26.: Az A.E. Staley dolgozó sztrájkba lépnek

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1993. június 26-án az Illinois állambeli Decaturban négyezer munkás vonult az utcára, köztük az A.E. Staley dolgozói is, akik ezt megelőzően a munkahelyi előírásokat maradéktalanul betartva lassították le a termelést, hogy így tiltakozzanak a korábbinál kedvezőtlenebb, új munkaszerződés ellen. A felvonuláson részt vettek a sztrájkoló szénbányászok, valamint a Caterpillar dolgozói is, akik a teljes Középnyugatra kiterjedő munkalassítást tartottak.

Másnap a Staley kizárta a közel nyolcszáz termelő munkását; így próbálta rájuk kényszeríteni a nyolcról tizenkét órás műszakra való átállást. Ezzel óriási harc vette kezdetét, amely csak 1995 decemberében ért véget, amikor az Egyesült Papírmunkások Nemzetközi Szakszervezete (United Paperworkers International Union, UPIU) vezetőségének árulása után a sztrájkoló munkások többsége a szerződés elfogadása mellett szavazott. Egyes szakszervezeti tagokat annyira feldühítette a szavazás eredménye, hogy a vállalat biztonsági szolgálatának és a rendőrségnek a közbelépésére volt szükség Jim Shinall – a szakszervezet helyi szervezetének elnöke – megvédéséhez.

Eközben a Caterpillar dolgozói is tizenhét hónapon át sztrájkoltak, míg az Egyesült Autóipari Munkások (United Auto Workers, UAW) szakszervezete, vereségét beismerve, le nem fújta az akciót. A Bridgestone-Firestone decaturi üzemének és négy másik gyárának dolgozói is kénytelenek voltak elfogadni a tizenkét órás műszakra való átállást tíz hónapos sztrájkjuk vereségét követően.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
C.J. Hawking, „Staley’s Legacy of Struggle, Lessons of Defeat”, Solidarity;
Louis Uchitelle, „800 Workers Locked Out by Staley”, The New York Times, 1993. június 29.;
„Union Leaders Give Up on Caterpillar Strike”, The New York Times, 1995. december 4.;
„Bridgestone-Firestone Strike Is Called Off”, The New York Times, 1995. május 24.

Kiemelt kép: A rendőrök paprikasprayvel próbálják oszlatni az üzemből való kizárásuk ellen békésen tiltakozó munkásokat a Staley üzemének udvarán (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)