1892. június 29.: A Carnegie acélgyár dolgozóit kizárják az üzemből

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1892. június 29-én a pennsylvaniai Homesteadben a Carnegie acélgyár dolgozóit kizárták az üzemből, miután nem voltak hajlandók elfogadni az új termelési követelményeket. Andrew Carnegie elhatározta, hogy megtöri az üzem szakmunkásainak szakszervezetét, a Vas- és Acélmunkások Egyesített Szövetségét (Amalgamated Association of Iron and Steel Workers, AA). Henry Clay Frick üzemvezető ezért először kizárta, majd július 2-án elbocsátotta a szakszervezeti tagsággal rendelkező munkásokat. A szakképzetlen, szakszervezeti tagsággal nem rendelkező munkások tiltakozásként beszüntették a munkát.

Frick a Pinkerton-ügynökség háromszáz fegyveres detektívét vetette be a sztrájk letörésére, akik kilenc sztrájkolót megöltek – végül azonban a tízezer munkást számláló tömeg, akik közül sokan fel is fegyverkeztek, visszaverte a támadást. A munkások egészen novemberig kitartottak, ekkor azonban a kormányzó nyolcezer milicistát vezényelt ki, hogy a sztrájktörőket az üzembe kísérjék. Az összetűzés lényegében megsemmisítette a szakszervezetet, és lehetővé tette Carnegie számára, hogy csökkentse a béreket és hosszabb munkaidőt vezessen be.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Eric Foner és John A. Garraty, The Reader’s Companion to American History (Boston: Houghton Mifflin Harcourt Publishing, 1991);
„The Strike at Homestead Mill”, PBS, American Experience.

Kiemelt kép: A Nemzeti Gárda oszlatni próbálja a homesteadi sztrájkolókat (Wikimedia Commons)