1938. augusztus 1.: A hilói mészárlás

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1938. augusztus 1-jén zajlott le Hawaiin a hilói mészárlás, amikor a rendőrség fegyvertelen sztrájkoló dokkmunkásokra nyitott tüzet. A különböző szakszervezetekhez tartozó, sokféle etnikumú kikötőmunkások nem sokkal korábban összefogtak, és az USA nyugati partján dolgozó dokkmunkásokkal azonos bért követelve sztrájkba léptek. Augusztus 1-jén kétszáz munkás gyűlt össze, hogy tiltakozzon egy gőzhajó kikötése ellen. A rendőrség a munkásokra támadt és lőni kezdett. A jelenlévők negyede megsebesült.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
William J Puette, „The Hilo Massacre, 1938”, Center for Labor Education & Research, 1988, https://libcom.org/history/hilo-massacre-1938;
„Hilo Massacre”, University of Hawaii, http://www.hawaii.edu/uhwo/clear/Pubs/HiloMassacre.html.

Kiemelt kép: A hilói mészárlás egyik áldozata (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)