1944. augusztus 2.: Romák és szintók ellenállása az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1944. augusztus 2-án az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborban mintegy négyezer roma és szintó ember állt ellen, és nem hagyta magát gázkamrába terelni. Az SS ellepte a roma tábort, azonban a botokkal és feszítővasakkal felfegyverkezett rabok elbarikádozták magukat, és foggal-körömmel harcoltak a nácik ellen. Egy nem roma rab túlélő beszámolója szerint mindenki harcolt, és „a nők harcoltak a leghevesebben”, mivel „fiatalabbak és erősebbek” voltak a többi fogvatartottnál, és „védték a gyerekeiket”. A túlerővel szemben azonban elkerülhetetlenül alulmaradtak, és mindannyiukat gázkamrákban gyilkolták meg. Az eredeti beszámolók szerint az ellenállásnak ez a mozzanata 1944. május 16-án zajlott le, és azt a dátumot ünneplik évente a roma ellenállás napjaként.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Helena Kubica és Piotr Setkiewicz, „The Last Stage of the Functioning of the Zigeunerlager in the Birkenau Camp (May–August, 1944)”, Memoria 10 (2018. július);
„16 May: Romani Resistance Day”, Romedia Foundation, 2016. május 16.

Kiemelt kép: Az auschwitzi tábor egyik roma nő foglya (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)