1492. augusztus 3.: Kolumbusz útnak indul

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1492. augusztus 3-án Kolumbusz hajóra szállt a spanyolországi Palosban (ma: Palos de la Frontera), és „India” (valójában a Karib-térség) felé indult – ami a már ott élő emberekre nézve katasztrofális következményekkel járt. A népszerű mítosz szerint Kolumbusz fedezte fel a mai Egyesült Államok földjét, és bebizonyította, hogy a föld gömbölyű. Valójában azonban soha nem lépett a mai USA kontinentális részére – azt pedig, hogy a föld gömbölyű, már az ókori görögök is tudták. Maga Kolumbusz körte alakúnak hitte a földet. Legénységével a ma Bahama-szigetek néven ismert területen ért partot, ahol az őslakos taínók fogadták – akik faluközösségekben éltek, és minden tulajdonuk közös volt.

Kolumbusz azonnal elkezdte bebörtönözni és meggyilkolni az őslakosokat, majd rabszolgasorba taszította őket, és arany után kezdett kutatni. A taínók ellenálltak, de nem tudták legyőzni a fejlett fegyverzettel és páncélzattal rendelkező spanyolokat – ezért sokan öngyilkosok lettek és gyermekeiket is megölték, hogy elkerüljék a még rosszabb sorsot. Két év leforgása alatt a közeli Haitin élő 250 ezer őslakos fele meghalt. Újabb gyarmatosítók érkeztek, és folytatódott az őslakosok népirtása a Karib-térségben, valamint Észak- és Dél-Amerikában. Mindezek ellenére az őslakos közösségek a régió számos pontján mindmáig fennmaradtak és továbbra is ellenállnak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
A People’s History of the United States: 1492–Present, New York: Harper & Row, 2009 [1980], 1. fejezet, https://libcom.org/history/columbus-indians-discovery-america;
„Columbus and His Voyages”, Cornell University Library, https://bit.ly/3ZVPjCa.

Kiemelt kép: Kolumbusz partra száll, Théodor de Bry festménye, 1590 (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)