1945. augusztus 6.: Az USA atombombát dob Hirosimára

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1945. augusztus 6-án az Egyesült Államok atombombát dobott Hirosimára, több tízezer civilt mészárolva le – annak ellenére, hogy a tisztviselők úgy vélték, Japán mindenféleképpen hamarosan megadja magát. Az USA számos magas rangú katonatisztje megerősítette, hogy a bombázás szükségtelen volt Japán legyőzéséhez. Azonban a második világháború végén az USA figyelmeztetést akart küldeni a keleti blokkbeli „szövetségeseinek”.

Dwight D. Eisenhower tábornok a következő magyarázatot adta: „Japán éppen kereste a módját, hogyan adhatná meg magát minimális tekintélyvesztéssel. Nem volt szükség arra, hogy rájuk dobjuk azt a szörnyűséget.” William D. Leahy admirális, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának korábbi elnöke kijelentette:

„E barbár fegyver bevetése Hirosimában és Nagaszakiban nem jelentett érdemi segítséget a Japánnal folytatott háborúnkban. A japánok már vereséget szenvedtek, és készek voltak megadni magukat. Úgy éreztem, azáltal, hogy elsőként vetettük be, a sötét korok barbárjainak erkölcsi normáját tettünk magunkévá. Engem arra tanítottak, hogy ne így háborúzzunk. A háborúkat nem lehet nők és gyermekek elpusztításával megnyerni.”

Az Egyesült Államok stratégiai bombázással foglalkozó felmérése megállapította, hogy

„Japán akkor is megadta volna magát, ha az atombombákat nem dobják le, akkor is, ha Oroszország nem lépett volna be a háborúba, sőt még akkor is, ha nem tervezték vagy mérlegelték volna az inváziót.”

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„1945: US Responses to the Atomic Bombing of Hiroshima and Nagasaki”, libcom.org, https://libcom.org/history/1945-us-responses-atomic-bombing-hiroshima-nagasaki;
Gar Alperovitz, The Decision to Use the Atomic Bomb (New York: Vintage, 1996).

Kiemelt kép: Gombafelhő Hirosima felett (Rendelkezésünkre bocsátotta az Egyesült Államok 509. Műveleti Csoportja / Wikimedia Commons)