2011. augusztus 24.: Országos sztrájkot hirdetnek Chilében

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 2011. augusztus 24-én a militáns diákmozgalom kibontakozása nyomán a Chilei Munkások Egyesült Központja (Central Unitaria de Trabajadores de Chile, CUT) kétnapos országos sztrájkot hirdetett. Hatszázezer ember vonult utcára; válaszul a rendőrség 750 embert letartóztatott, sokakat megsebesített, és egy tizenhat éves fiút megölt. Néhány nappal később a kormány meghátrált, teljesítette a mozgalom egyik fő követelését, és betiltotta a profitorientált oktatási intézmények állami finanszírozását.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Randy Woods és Matt Craze, „Thousands of Chileans Protest for Education, Labour Reforms”, Bloomberg, 2011. augusztus 25.

Kiemelt kép: Chilei diákok tüntetnek a közoktatás javításáért (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)