1939. szeptember 1.: A második világháború első összecsapása

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1939. szeptember 1-jén zajlott le Európában a második világháború első összecsapása, amelynek során a lengyelországi Gdańsk (más néven Danzig) postahivatalának ötvenhat dolgozója fegyvert ragadott, és megpróbálta megakadályozni a náci előrenyomulást. A munkások visszaverték a rendőrség, az SS és az SA önkéntesei, valamint a helyi nácibarát németek által támogatott német csapatok első két támadását. Tizenöt órányi harc után az életben maradt postai alkalmazottak megadták magukat, hogy ki tudjanak menekülni az akkor már égő épületből. Mivel egyikük sem volt katona, a haditörvényszék banditaként ítélte el és kivégeztette őket. Az összecsapásban elesett és a kivégzett munkásokat posztumusz felmentették a banditizmus vádja alól és rehabilitálták. Tiszteletükre 1979-ben emlékművet emeltek Gdańskban.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Nikola Budanovic, „Defence of the Polish Post Office in Danzig”, warhistoryonline.com, https://libcom.org/history/defence-polish-post-office-danzig;
„Controversial Museum Planned in Poland at Site of First Nazi Invasion”, DW, 2009. szeptember 1.

Kiemelt kép: A gdański postahivatal elfogott védői (Wikimedia Commons)