1921. szeptember 6.: A corki kikötő munkásai elfoglalják az igazgatóság épületét

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1921. szeptember 6-án, miután a Cork Kikötői Igazgatóság (Cork Harbour Board) elutasította béremelési követeléseiket, az írországi Cork kikötőjének munkásai elfoglalták a kikötő igazgatóságának irodáit, vörös zászlót húztak fel, és szovjetet (munkástanácsot) alakítottak. Tervük az volt, hogy közvetlenül a szállítmányozási ügynököktől szedik be a díjakat. A munkaügyi miniszter közbelépett, és a tárgyalások néhány óra alatt véget vetettek a szovjet működésének. Azonban a The Irish Times korabeli cikke megjegyezte:

Bármennyire rövid életű volt is az ír bolsevizmus e kitörése, felettébb fenyegető volt. Az Ír Munkáspártot ma áthatja a rendezett társadalom minden elve és egyezménye elleni lázadás szelleme. Részben az ország elmúlt hónapokban tapasztalt törvénytelen állapota felelős ezért a baljós fejleményért, és az orosz forradalom vad tanításai is készséges fülekre találtak. Csekély vigaszt jelent a megfontolt írek számára, hogy a gyakorlati kommunizmus első kísérletei – miként ez az ügy Corkban, vagy miként a Cleeve-fivérek tulajdonában lévő épületek elfoglalása Bruree-ban – néhány órán vagy napon belül összeomlottak. Valódi jelentőségük abban a hangulatban és azon törekvésekben rejlik, amelyekről árulkodnak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„Dail Eireann Halts Cork Harbor”, The New York Times, 1921. szeptember 7.

Kiemelt kép: A corki kikötő munkástanácsa, 1921 (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)