1973. szeptember 16.: Pinochet katonái meggyilkolják Víctor Jarát

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1973. szeptember 16-án, néhány nappal az Egyesült Államok által támogatott puccsot követően Augusto Pinochet tábornok katonái meggyilkolták Víctor Jara chilei kommunista zenészt és folkénekest. Jarát több ezer társával együtt foglyul ejtették, és Chile nemzeti stadionjában tartották fogva, ahol az őrök megkínozták, eltörték az ujjait, összezúzták a két kezét, aztán azt mondták, most próbáljon gitározni. Ezután negyven golyóval végeztek vele.

A munkásosztály egész Chilén végigsöprő 2019-es lázadása során Jara dalai – köztük az „El Derecho de Vivir en Paz” (A békés élethez való jog) – visszhangoztak az utcákon, ahogy a tüntetők hatalmas tömegei énekelték őket.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Adam Augustyn, „Víctor Jara”, Encyclopaedia Britannica;
„Victor Jara Killing: Nine Chilean Ex-Soldiers Sentenced”, BBC News, 2018. július 4.;
„Victor Jara: Military Officers Sentenced in Chile for 1973 Death”, The Guardian, 2018. július 3.;
J. Patrice McSherry, „¡Compañero Víctor Jara Presente!”, Jacobin, 2019. november 11.

Kiemelt kép: Víctor Jara (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)