1951. március 12.: Általános sztrájk a Franco-diktatúra ellen

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1951. március 12-én a tömegközlekedés árának megemelése elleni sikeres kampányt követően háromszázezer munkás csatlakozott az általános sztrájkhoz Barcelonában és a környező városokban, hogy így tiltakozzon a Franco-diktatúra ellen. Több ezer rendőrt és polgárőrt vezényeltek ki, a sztrájkolók mégis két héten át kitartottak. A kormány a további zavargásoktól való félelmében szabadon engedte a letartóztatottak nagy többségét, és teljes bért fizetett a sztrájkoló munkásoknak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Sam Lowry, „1951 Barcelona General Strike”, libcom.org, https://libcom.org/history/1951-barcelona-general-strike;
„Strike Position in Barcelona”, Cairns Post, 1951. március 14., 1, https://trove.nla.gov.au/newspaper/article/42681500.

Kiemelt kép: Az 1951-es barcelonai általános sztrájk (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)