1944. október 7.: Fegyveres felkelés az auschwitzi táborban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1944. október 7-én fegyveres felkelés tört ki az auschwitzi koncentrációs táborban. A táborban lévő ellenállók megtudták, hogy aznap meggyilkolják a Sonderkommando tagjait (a krematóriumban dolgozó zsidó foglyokat, akiknek egyik feladata a holttestek eltüntetése volt). A csoport késekkel és rögtönzött fegyverekkel – egyebek között becsempészett puskaporból és szardíniásdobozokból barkácsolt gránátokkal – lépett akcióba. Felgyújtották a IV. krematóriumot, három SS-tisztet megöltek, egyet el is hamvasztottak, többet pedig megsebesítettek.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Marcus Bennett, „Life in the Century’s Midnight”, Jacobin;
„Sonderkommando Revolt – Auschwitz – Birkenau: 7 October 1944”, Holocaust Education & Archive Research Team;
Az Auschwitz Museum tweetje, 2019. október 7., https://twitter.com/AuschwitzMuseum/status/1181096658156826624.

Kiemelt kép: Az auschwitzi Sonderkommando tagjai hullákat égetnek. Készítette Alex Errera, a Sonderkommando egyik tagja, aki 1944-ben halt meg.