1912. október 9.: Vadsztrájk a Phoenix Mill-gyárban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1912. október 9-én a New York állambeli Little Fallsban működő Phoenix Mill-gyár többségében nőkből álló munkaereje vadsztrájkba lépett, hogy így kényszerítse a munkáltatót a heti munkaidőt hatvanról ötvennégy órára csökkentő új, államszintű törvény betartására. A Phoenix Mill és a Gilberts Mill gyárak további kétezer dolgozója csatlakozott a sztrájkhoz, emellett a dolgozók beléptek a Világ Ipari Munkásai (Industrial Workers of the World, IWW) szakszervezetbe. Az IWW több szervezőt küldött, köztük Matilda Robbinst (leánykori nevén Tatiana Gitel Rabinowitzot) és Big Bill Haywoodot. Helen Keller IWW-tag is támogatta a sztrájkot.

A rendőrfőnök kijelentette: „Nyakunkon egy sztrájk, és egy idegen elem, amellyel meg kell birkóznunk. A múltban kordában tartottuk őket, és most is helyre fogjuk tenni őket.” Rendőröket vezényelt ki, azzal az utasítással, hogy támadják meg a munkásokat, és üssenek rajta a sztrájk központján, de a munkások kitartottak, és januárra sikerült kiharcolniuk a rövidebb munkaidőt fizetéscsökkentés nélkül.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Brendan Maslauskas Dunn, „In November We Remember: The Centennial of the 1912 Little Falls Textile Strike”, Industrial Worker 109, no. 9 (2012. november);
„The Red Sweater Girls of 1912”, Little Falls Evening Times, 2011. június 20.

Kiemelt kép: Little Falls-i textilmunkások a Szlovák Tornaegylet épülete előtt (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)