1972. október 12.: Lázadás a USS Kitty Hawk fedélzetén

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1972. október 12-én, a vietnámi háború során a USS Kitty Hawk hadihajó fedélzetén a fortyogó rasszalapú feszültségek lázadásba torkolltak, miután több, fekete tengerészeket célba vevő, rasszista incidens játszódott le. Néhány fekete tengerész rögtönzött fegyverekkel – seprűnyelekkel, csavarkulcsokkal, csődarabokkal – fegyverkezett fel, majd megrongálták a hajót, és fehér tengerészekre támadtak. Az összecsapások hajnalig folytatódtak; ekkor Ben Cloud kétrasszú – fekete és amerikai őslakos – tisztnek sikerült rábeszélnie őket, hogy tegyék le fegyvereiket. Nem sokkal később fehér matrózok egy csoportja fegyvert ragadott, hogy tovább harcoljon. Amikor Cloud felszólította őket, hogy oszoljanak, lenézően odavetették neki, hogy „nigger”. Hat héttel később huszonhét fekete tengerészt letartóztattak, és vádat emeltek ellenük – míg a fehér tengerészek közül egy ellen sem. A lázadás híre azonban elterjedt, és a flotta más hajóin is zavargásokat szított.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Earl Caldwell, „Kitty Hawk Back at Home Port; Sailors Describe Racial Conflict”, The New York Times, 1972. november 29.;
„Some Very Unhappy Ships”, The New York Times, 1972. november 12.;
Mark D. Faram, „Race Riot at Sea—1972 Kitty Hawk Incident Fueled Fleet-Wide Unrest”, Navy Times, 2017. február 28.

Kiemelt kép: A USS Kitty Hawk 1966-ban (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)